Kunstzinnige therapie: kunst is het middel en niet het doel

Kunst als therapie gebruiken is eigenlijk een oud medicijn. Voorbeeld daarvan is het Issenheimer Altaarstuk in Colmar, Frankrijk. Pelgrims kwamen van ver om het altaarstuk te aanschouwen. Zij voelde zich genezen daarna. In onze tijd zijn er veel musea waar je blij en geïnspireerd vandaan kan komen. De kunstenaar heeft iets gemaakt, in woord, beeld, vorm of geluid dat je in beweging zet. Ook de natuur kan deze beweging in je maken. Als ik in de ochtend mijn hond uitlaat in het Vondelpark en de veranderingen van kleuren van de bomen zie, het licht dat op de waterspuiters valt, voel ik me energiek worden.

We beginnen altijd met jouw hulpvraag

Kunstzinnige therapie is een middel om te werken aan je gezondheid en ontwikkeling. Het helpt bij psychische
klachten, het verwerken van traumatische ervaringen en het uiten van emoties. Maar ook is het een middel om meer rust in je dagelijkse leven te krijgen, je grenzen beter te leren
kennen en uitspreken of een verlies te verwerken.

Inspiratie bestaat, maar zij kan ons pas vinden als we werken -  Pablo Picasso

In de kunstzinnige therapie werk je niet alleen met de beelden die van buitenaf komen. Door middel van verhalen, gedichten en gesprekken word je bewust gemaakt van je innerlijke beelden, emoties die maken kunnen hebben dat je op dit moment in je leven stagneert. Deze beelden maak je zichtbaar door schilderen, tekenen of boetseren. Niet om een kunstenaar te worden maar om te genezen dat genezen mag worden.

Plantenverf

Voor het kunstzinnig werken gebruik ik graag zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Voor het schilderen is dit plantenverf. Zelfgemaakt, van wortel, bieten of bloemen. Gekocht, in een doosje van het merk Nemo.

Het werken met plantenverf geeft energie en blijdschap. Je lichaam herkent de natuurlijke kleuren en geniet van de lichtkwaliteit die planten in zich dragen. Plantenkleuren blijven helder tijdens het schilderen en kunnen niet vloeken. Tijdens het drogen van je schildering harmoniseren de kleuren met elkaar en maken elkaar mooier. Op deze manier geeft je schildering je een cadeautje terug.

Hoeveel sessies?

De kunstzinnige therapie werkt het beste als je 8x 1x per week komt. Ook geef ik kleine maar leuke opdrachten om thuis te doen. Op deze manier blijft het veroverde in de sessie doorwerken.